Laatste lesdag systemisch coachen

Zaterdag hadden we onze laatste lesdag van de training systemisch coachen en daar gingen we nog even aan de slag door je eigen patronen aan te kijken. Welke patronen heb jij, wat is je neiging om te doen, en zie je dat ook terug in jouw familiesysteem?

 

Ik deel graag even mijn ervaring. Bijvoorbeeld ik kon teveel verantwoordelijkheid op mij nemen, die niet bij mij hoorde. Ik zie dit terug in mijn systeem van herkomst. Dit deed ik toen ik kind was om te overleven en heb ik dit gedaan voor stabiliteit en continuïteit in het systeem.

 

Ik zie dit patroon ook terug op mijn vorige werkplekken, dat ik teveel verantwoordelijkheid op mij nam. Ik was er toen niet bewust van maar ik was onbewust op die plekken in het systeem gezogen.
Zonder het te weten, zonder het te willen.
Daardoor heb ik ook kwaliteiten in ontwikkelt maar als ik door schiet in dit patroon belemmert het mij ook enorm.

 

Ik zie dit patroon ook terug bij mijn eigen moeder en zo heeft zij haar eigen ervaringen hierin en wie weet heeft zij het weer uit een generatie daarvoor.

 

Zo zijn nog een aantal patronen die toen mij heel erg geholpen hebben, waar ik zelfs mijn kwaliteiten in heb ontwikkeld maar ook een obstakel kunnen zijn.

 

Want patronen verdwijnen niet! Door bewust te zijn van je patronen inclusief de goede en de slechte kanten, wordt het makkelijker om ze te hanteren.

 

Ik betrap mezelf nog wel eens op die oude patronen. Als ik er niet bewust van ben, ga ik me 'automatisch' aanpassen, pleasen en spreek ik mezelf er niet over uit. Dan probeer ik mild voor mezelf te zijn, en dan denk ik aah chips, toch er weer ingetrapt! En dan bedank ik ze weer, en kan ik er wel om lachen.

 

Wat wel helpt is dat je patronen kunt herkennen en erkennen waardoor het patroon is ontstaan. Je wordt er bewust van en daardoor kan jij de leiding hierin nemen zodat jij er anders mee om kan gaan.

Dit is oud en dit werkt niet meer voor mij.

Zo bracht het mij weer nieuwe inzichten, je bekijkt het toch weer vanuit een ander perspectief.

Lieve groetjes,
Tanja

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.